Eelco Blok

Eelco Blok is bestuursvoorzitter en CEO van KPN. Blok werd in 1957 in het Zeeuwse Vlissingen geboren. De bijnaam van Blok is ‘Mister KPN’, hij werkt al jaren bij het telecombedrijf, maar staat sinds 2011 echt aan het roer van het bekende telecombedrijf.

Loopbaan

Eelco BlokNa de middelbare school ging Eelco Blok bedrijfskunde studeren aan de Technische Universiteit Delft. Hierna maakte hij de overstap naar de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij zijn doctoraal behaalde. Ook begon hij daar zijn kandidaats bedrijfseconomie, maar deze studie rondde hij niet af. In 1983 trad Blok in dienst bij KPN (toen nog PTT) als businessanalist. De keuze om bij KPN te werken maakte hij toen niet zomaar, hij was op zoek naar ‘een combinatie van technologie en een dynamische omgeving die telkens weer nieuwe uitdagingen bood.’ Deze keuze blijkt tot nu toe de juiste zijn geweest, want Blok werkt er nog steeds. Het financiële werk deed hij een dikke tien jaar, totdat hij het financiele werkveld verliet. Maar Blok bleef KPN trouw. Binnen KPN had hij daarna diverse managementfuncties. In 1994 werd hij manager marketing & sales carrier services bij KPN en in 1996 directeur carrier services. Ook was hij voor korte tijd lid van de Raad van Commissarissen van KPNQwest, een samenwerking tussen het Nederlandse KPN en het Amerikaanse Qwest, maar deze joint venture ging na twee jaar failliet. In 2011 werd hij baas van de grote telecomaanbieder. In 2004 trad Blok toe tot de Raad van Bestuur van KPN en werd hij COO van KPN. In deze hoedanigheid beklad hij de functies van Chief Operating Officer Fixed, Corporate Strategy & Innovation Officer en Chief Operating Officer. Als lid van de Raad van Bestuur had Blok achtereenvolgens de verantwoordelijkheid over verscheidene divisies, namelijk Vast, Zakelijke Markt, Wholesale & Operations, Getronics, Mobile International en iBasis. Per april 2011 volgde hij Ad Scheepbouwer op als CEO van KPN. Meteen aan het begin van zijn voorzitterschap liet hij blijken een grote reorganisatie van KPN te willen doorvoeren. Blok stelde dat KPN voor de uitdaging stond om de komende jaren met een kleinere organisatie en een grote investering in de (kabel)infrastructuur tegenstand te kunnen bieden aan de concurrentie.

Naast KPN

Eelco Blok was in de jaren negentig een ijshockeyspeler van de Dordrecht Lions en speelde in de eredivisie. Tegenwoordig doet hij niet meer aan ijshockey, maar is hij in zijn vrije tijd een fervent wedstrijdzeiler. Eelco Blok is vader van drie kinderen en woont samen met zijn partner Annemarie Weverling. Naast zijn functie als bestuurder bij KPN, bekleed hij nog vele nevenfuncties. Zo is hij – in willekeurige volgorde – co-voorzitter van de Nationale Cyber Security Raad, voorzitter van de Raad van Bestuur van BASE Company, lid van de Raad van Commissarissen van Reggefiber Groep B.V., voorzitter van de Raad van Comissarissen van E-Plus en lid van het Algemeen Bestuur van VNO-NCW.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *