Bestuurdersnet

Bestuurdersnet

Alles over bestuurders in Nederland

Sport

Michael van Praag, geboren op 28 september 1947 in Amsterdam, is sinds begin van 1989 tot en met 2003 de voorzitter van voetbalclub Ajax geweest en is sinds 2008 voorzitter van de KNVB. Vanaf jongs af aan draaide alles in de familie om voetbal. De vader van Michael, Jaap van Praag, was van 1964 tot en met 1978 al voorzitter van de Amsterdamse voetbalclub. Een seizoenkaart was overbodig en er viel niet te ontkomen aan het voetbalgeweld thuis. Elk weekend ging het gezin naar de Arena om de club aan te moedigen. Van Praag heeft drie zussen, waaronder Beryl van Praag die bekend is als tv-presentatrice en actrice in onder andere de EO-serie ‘Voor Hetere Vuren’. De zanger Max van Praag is de oom van Michael, wat hem de neef maakt van Chiel van Praag en Marga van Praag. Chiel is een tv-presentator en Marga is journaliste, bekend van onder andere het NOS journaal. Van Praag is in zijn leven vier keer getrouwd geweest en woont met zijn huidige vrouw en dochter in Aerdenhout.

Loopbaan

Michael van Praag was vroeger geen goede voetballer en werd daarom al snel amateurscheidsrechter bij de KNVB. 16 jaar lang heeft hij op de voetbalvelden gestaan, waarnaast hij ook lid was van de scheidsrechterscommissie en de commissie van onderzoek van de toenmalige afdeling Amsterdam van de KNVB. In diezelfde tijd heeft hij een keten van elektronica winkels, die voornamelijk op luchthavens actief waren, grootgemaakt. De elektronica winkels heeft hij van zijn vader overgenomen en later voor een groot doch onbekend bedrag verkocht. Vervolgens trad hij in de voetsporen van zijn vader en kwam hij aan het hoofd van de Amsterdamse voetbalclub als opvolger van de opgestapte Ton Harmsen. Veertien jaar lang heeft Van Praag aan het roer gestaan bij Ajax en vele successen geboekt met deze club. Zo heeft Ajax in 1992 de UEFA Cup gewonnen en drie jaar later, in 1995, de Champions League. Ditzelfde jaar werd ook de wereldbeker voor clubteams bemachtigd. Toen van Praag in 2003 opstapte als voorzitter van de club, werd hij door de Eredivisie CV gevraagd als voorzitter van de raad van Commissarissen. Deze taak heeft hij vijf jaar lang op zich genomen, totdat van Praag in augustus 2008 als nieuwe voorzitter van de KNVB werd aangesteld. Deze positie was vrijgekomen door het overlijden van de toenmalige voorzitter Jeu Sprengers. In het verleden heeft van Praag met Frank Kales samengewerkt aan een merchandise keten genaamd Fanzo en tegenwoordig bezit van Praag een theaterproductie bedrijf met Janke Dekkers.

UEFA

In zijn laatste jaren als voorzitter bij Ajax ging Michael van Praag tevens bij de UEFA aan de slag. Van Praag was hier lid van de Taskforce 2000 (1998-2001) en lid van het Club Competitions Comittee (2000-2002). Een jaar nadat van Praag aftrad in 2013, werd hij gekozen tot voorzitter van het Stadium & Security Comité (2004-2007) en was hij match delegate. In 2009 werd van Praag verkozen tot voorzitter van de Club Competitions Comittee en was hij vicevoorzitter van het Hattrick Comittee. Sinds januari 2013 is van Praag ook lid van het UEFA board, onderdeel Team Marketing. Samen met zijn voorzitterschap bij de KNVB maakt dit een indrukwekkend CV en in de loop der jaren heeft hij een uitgebreid netwerk opgebouwd in de voetbalwereld. Van Praag is daardoor een persoon die vaak wordt uitgenodigd als spreker en geniet zowel in het binnen- als buitenland veel aanzien binnen de voetbalwereld. Zo kreeg Van Praag bijvoorbeeld een meerderheid van de steun vanuit de UEFA om de herverkiezing van Blatter van de FIFA te blokkeren.

Meer informatie over Michael van Praag is te vinden op Linkedin